Voteaza plss!!

Promovare Gratuita - Top123

marți, 26 octombrie 2010

Castelul Kornis de la Manastirea II

Castelul Kornish de la Manastirea II
2

Castelul Kornis in ruine

Castelul Kornis este situat pe teritoriul localitatii Manastirea. Bazele castelului s-au pus intre anii 1553 si 1593 cand a fost construita cladirea principala de catre Kristof Keresztúri, arhitectura acesteia fiind in stil Renascentist.
In anul 1673 a fost ridicat cel de-al doilea etaj al cladiiri principale de catre Gaspar Kornis. Cladirea castelului se afla in partea sudica a curtii. Turnurile cladirii principale (in numar de 3) aveau forma octogonala.In anul 1680, fiul sau, Zsigmond Kornis, a finisat castelul si a adaugat bastioane, unul in forma de pana si unul de poarta. Tot el a reparat castelul de pagubele produse in timpul revoltei Curutilor de la inceputul secolului al XVIII-lea.In anul 1720 a fost refacut turnul de la intrare. Tot atunci, tavanele incaperilor au fost decorate cu fresce.Inainte de primul razboi mondial, Kornis al V-lea paraseste castelul.
Sub mana comunistilor, biblioteca castelului este golita si cartile au fost arse in curte. O parte din tarani au reusit sa salveze cateva carti, care, din nefericire, au fost stranse din nou de catre comunisti si arse. Impreuna cu cartile au fost arse si exponate din muzeu (animale impaiate).
Castelul a mai fost faimos pentru copia icoanei facatoare de minuni de la Nicula. Icoana era amplasata deasupra portii in partea interioara a turnului. Icoana a disparut in jurul anului 2004, in urma unor vizite facute de catre niste “experti in arta”. In anul 1975-1976, castelul primeste o ultima renovare din partea comunistilor.
In momentul de fata, castelul este lasat in paragina. Terenul cuprinzand ruinele castelului si scoala (construita la sfarsitul secolului al XIX-lea) au fost revendicate de fiica lui Kornis Karoly (in varsta de 88 de ani), cu scopul de a le reconditia si pentru a le folosi in scop turistic.
Scoala construita la sf. sec. al XIX-lea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu