Din Urisor si din partile limitrofe ale orasului, au inceput sa se mute in oras pe la mijlocul secolului trecut (sec. al XVIII-lea). In anul 1860 isi edifica biserica pe strada Codrului si isi cuprind un cimitir pe Dealul Cocosului.
In anul 1853, rabinul din Urisor, Mendel Paneth, se muta in Dej unde serveste pana in anul 1885. A scris in 10 volume explicari din Talmud sub titlul Mayle Zedek (Cararea Dreptatii) si Sare Zedek (Poarta Dreptatii).
Construirea Sinagogii a inceput in anul 1907 sub conducerea mesterului Ioan Sziki si a fost inaugurata in anul 1909 de sarbatoarea Pesach. Sinagoga a fost construita din fondurile personale ale enoriasilor, 18 la numar. Este una din cele mai frumoase sinagogi din Transilvania. Biserica poate gazdui un numar de 900 de enoriasi.
Un rol mai insemnat in viata evreilor din acest oras l-au avut: Samoila Weinberger, ales de repetate ori ca presedinte al Comunitatii Israelite; d-na Weinberger Samoila, care ca presedinta a Societatii Femeilor Israelite sta in fruntea tuturor actiunilor culturale si de caritate publica a evreilor dejeni; Iacob Rosenzweig, fost presedinte a Comunitatii Israelite; dr. Andrei Agai, avocat cu deosebita autoritate intre evrei. Comunitatea evreiasca dejeana insumeaza 31 de persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu