Voteaza plss!!

Promovare Gratuita - Top123

marți, 26 octombrie 2010

SOC!!!!!China Cumpara SomesDej!!!!!

                                !!! Chinina cumpara Somes Dej!!!

...nou----locuri de munca pentru locuitorii dejului.


AVIC International şi grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), care controlează acum combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej, au semnat un memorandum ce prevede investiţii de 500 de milioane de euro în producţia de celuloză, în intervalul 2011-2014. ZIUA de CLUJ a anunţat în premieră cea mai mare investiţie a Chinei în România.

Părţii române îi revine obligaţia de a investi 150 de milioane de euro, potrivit conducerii SCR, iar chinezii ar urma să investească, până în 2014, 350 de milioane. Memorandumul a fost semnat marţi, la Beijing, în baza unui parteneriat public-privat între Guvernul Chinei şi Someş Dej, conform SCR. Partea chineză a fost reprezentată de un vicepreşedinte al AVIC şi de un reprezentant guvernamental, iar din partea română au participat Ştefan Vuza, preşedintele SCR, doi directori executivi ai grupului, şi primarul municipiului Dej, Costan Morar. Acordul a fost semnat în prezenţa ambasadorului României în China, Viorel Isticioaie-Budura.

Investiţiile se vor realiza în august 2011 - decembrie 2014 şi vizează, în prima fază, mărirea capacităţii de producţie a fabricii de celuloză - închisă în prezent - de la 70.000 la 350.000 tone/an până în 2014, iar apoi, la 500.000 tone/an. Primarul municipiului Dej ne-a declarat că, în cazul în care chinezii nu ar fi vrut să investească în combinat, s-ar fi ajuns în situaţia în care acesta ar fi trebuit oprit, deoarece era blocat din punct de vedere economic. “Investiţia ne oferă ocazia să repoziţionăm combinatul şi să câştigăm credibilitate. Compania investitoare este recunoscută la nivel mondial şi îşi propune o cifră de afaceri de 200 de miliarde de dolari până în 2017”, a specificat primarul.

El a menţionat că investiţiile chinezilor vizează în special partea de celuloză, dar că s-a luat în discuţie şi revitalizarea producţiei de hârtie. “Dacă este piaţă pentru hârtie, vor merge înainte şi cu partea de hârtie. Am solicitat părţii române să încerce să soluţioneze problema. Este vorba despre 200 de locuri de muncă, iar proiectul de investiţii în producţia de celuloză va fi funcţional abia în doi ani”, a punctat primarul Dejului. “Argumentele în favoarea investiţiei sunt masa lemnoasă disponibilă în zonă, experienţa colectivulului de specialişti, brandul Someş Deş, situarea municipiului la intersecţia unor drumuri feroviare şi rutiere, la care s-au adăugat alte oportunităţi luate în calcul de chinezi”, a explicat deputatul Cornel Itu. Parlamentarul, care a lucrat în combinat, spune că investitorii vizează livrarea producţiei de celuloză atât către piaţa internă, cât şi către Europa şi China. Celuloza reprezintă un produs intermediar până la hârtia propriu-zisă, iar valorificarea unei părţi din celuloza produsă la Dej în incinta combinatului va presupune modernizarea maşinii de hârtie şi aducerea a încă unei maşini, a precizat Itu.

Principalele beneficii ale investiţiei sunt noi locuri de muncă, taxe şi impozite la bugetul local, angrenarea altor firme în furnizarea de servicii pentru combinat, conform participanţilor la negocieri. Conducerea SCR a anunţat că se va retrage din afacerile cu hârtie, urmând să cedeze pachetul majoritar de acţiuni de la Someş Dej unui partener strategic. În comunicatul transmis ieri, SCR menţionează că AVIC va investi masiv, însă, deocamdată, partea română este dată ca acţionar majoritar. SCR este controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, cotat de topurile Forbes şi Capital drept cel mai bogat clujean. Someş Dej a avut în 2009 o cifră de afaceri de 78,1 milioane de lei, faţă de 117,8 milioane în 2008, iar pierderea înregistrată a fost de 9,05 milioane, faţă de 12,26 milioane în anul precedent. Grupul AVIC este format din şase companii, cu 450.000 de angajaţi şi 40 de birouri internaţionale. AVIC este prezent în domeniile aeronautică, energie.

“Chinezii nu semnează fără asigurări”

“Bine ar fi să se realizeze investiţia, pentru toată industria de celuloză şi hârtie! Eu am o fabrică de hârtie şi mi-ar conveni să am celuloză pentru ea. Ar fi bine pentru Dej, care e un oraş mic, dar platforma aceasta a dus mult în spate. Pe de altă parte, am reţineri. Îi cunosc pe chinezi, nu vor investi până nu vor semna contractul cu o companie mare de asigurări. Abia după ce vine asiguratorul, guvernul dă un acord de principiu”, a precizat Ioan Tecar, care controlează producătorul de articole de hârtie Pehart Tec Petreşti.

Un comentariu: